Adu ceea ce este inconstient in constientul tau pentru a te putea intelege si echilibra

 Chiar dacă trăim într-o perioadă în care nu avem atât de mult de-a face cu instrumente precum scrisul de mana sau desenatul, cred că este bine să incercam în mod intenționat să folosim aceste instrumente deoarece ele pe langa faptul ca sunt terapeutice, ne pun în contact cu mintea noastră inconștientă, cu inconștientul nostru. Am vorbit mult despre instrumentele terapeutice legate de scris cum ar fi scrisorile, a ține un jurnal, a ține un jurnal cu visele noastre sau cu experiențele din timpul unor meditații sau exerciții.

Putem să vorbim și despre instrumentul legat de desen, prin tehnica Little stick Figures, despre care am scris un articol pe care îl puteți citi aici: http://www.psychebalance.com/blog/little-stick-figures-technique-tehnica-micilor-figurine

și despre Neurografica - tehnica dezvoltata  de Pavel Piskarev, despre care puteți învăța mai multe pe cont propriu sau urmării tutoriale pe internet chiar dacă nu ați făcut un curs în acest sens. Am observat ca acest instrument se poate folosi cu foarte mare succes in lucrul cu interiorul nostru.

 În continuare aș vrea să vorbesc putin despre C.G.Jung. Stim cu toții că de la el ne-au ramas si avem si acum anumite elemente, anumiți termeni pe care îi folosim și astăzi în psihologie, în spiritualitate și în viața de zi cu zi. Nu voi intra în multe detalii, dar știm că experiența noastră si noi ca oameni avem o parte conștientă și una inconștientă. Avem mintea conștientă și cea inconștientă, adică cea de care suntem conștienți și cea de care nu știm. 

 Partea conștientă este formată din Ego - adica toate elementele și trăsăturile pe care știm că le avem și Persona care este masca, sunt trăsăturile pe care alegem să le arătăm lumii in mod contient sau nu, intr-un fel în care să ne simțim protejați. 

 Avem apoi partea inconștientă formata din Umbră - care cuprinde toate elementele de care nu suntem conștienți, elemente care la un moment dat s-au format în interiorul nostru, s-au integrat în interiorul nostru, au fost poate prea dureroase pentru a fi păstrate conștiente, au fost suprimate sau reprimate. Dar stim ca ele au o autonomie, au o viață proprie și ne conducviata de acolo. Jung spunea că Umbra are întotdeauna același sex cu persoana in cauza. 

 Si apoi avem Anima și Animus care sunt de sex diferit față de persoana in cauza. Anima este parte feminină dintr-un bărbat și Animus partea masculină dintr-o femeie. Aceste parti din noi au fiecare în parte o parte pozitivă și o parte negativă și sunt formate din relația noastră cu părintele de sex opus, experiența pe care am avut-o cu acesta și ce anume am perceput noi din relatia cu ei.

În afară de acest inconștient personal există și un inconștient colectiv format din toate experiențele pe care toți oamenii care au trăit vreodată în această lume le-au avut, incluzând aici misticismul, legendele, basmele, arhetipurile, etc.

 Carl Jung spune că singurele modalități prin care se poate accesa cu succes inconștientul sunt visele și imaginația activă, pentru că inconstientul ne vorbește prin simboluri, prin sincronicitate, prin imagini ce trebuie descifrate și pot fi descifrate doar de persoana în cauză (bineînțeles de multe ori cu ajutorul necesar oferit de cineva cu care este într-o relație terapeutica bazată pe încredere și în care se simte în siguranță.) 

 Despre imaginația activă aș dori să vorbesc acum. Aceasta este, am putea spune, o formă de meditație. Dar este o meditație lăsată deschisă să spunem așa, care are o anumită tematică dar nu are un ghidaj permanent.

Imaginația este lăsată liberă. Cu ajutorul imaginației noi ajungem la inconștient, îl întrebăm lucruri, aflăm răspunsuri, avem conștientizări, informații ies la iveala și pătrund în lumea noastră conștientă ajutandu-ne să vedem altfel lucrurile, să trecem de bariere, să ne atingem telurile. Ne ajuta să fim mai echilibrati si să ne cunoaștem în acest proces pe care Jung îl numea individualizare și care spunea că durează toată viața. Procesul prin care facem inconștientul conștient. El mai spunea ca până când nu vei face inconștientul conștient vei trăi anumite lucruri si le vei numi destin, de fapt ele fiind propriile tale proiecții conform cu ceea ce ai tu înăuntrul tău. Și de existenta carora poate nici nu știi.

 La fel ca într-o meditație, în imaginația activă te așezi într-un loc confortabil, respiri de câteva ori adanc, te relaxezi. Ai un anumit subiect la care trebuie să te gândești, un anumit personaj pe care dorești să îl chemi, anumite informații pe care vrei să le afli există. (Intentionez sa fac cateva astfel de exercitii si pentru canalul meu de Youtube in curand. Pana atunci poti gasi multe alte exerciții ghidate si informatii aici): https://www.youtube.com/channel/UCsi__5t4VVOBWDpL6iNrRSw

 Robert A. Johnson este un jungian american foarte cunoscut. El vorbește mult despre lucrul cu interiorul tău, despre această călătorie interioară de individualizare, călătoria alchimică de transformare și în cartea Inner work găsești mai multe informații despre lucrul cu visele și lucrul cu imaginația activă. El spune de asemenea că nu poate să iasă nimic din imaginația cuiva dacă nu este deja acolo, dacă acel lucru nu este deja o parte din el, dacă nu reprezinta un adevăr pentru el. Robert Johnson pomenește chiar despre un caz în care un om după ce a lucrat împreună in terapie foarte mult timp, i-a spus la sfarsitul sedintelor că tot ceea ce ii spusese terapeutului a fost inventat de el pe parcursul sedintelor și că nu este nimic adevărat. Totul a fost din imaginația lui. Iar Robert i-a spus atunci că, cu toate că clientul a dorit să-l păcălească poate să ia în serios și în considerare toate lucrurile discutate împreună, pentru că dacă i-a spus lucruri pe care el și le-a imaginat nu pot decât să fie adevărate pentru el într-o anumită măsură și să existe în el ca adevăr undeva.

 Așa că eu te îndrum cu încredere să mergi înainte, să descoperi și să nu-ți fie frică pentru că pot să-ți spun ca orice monstru poti găsii când îl vei privii în față vei avea sa observi că nu mai este atât de monstruos, că ai putere asupra lui deoarece este un produs al mintii tale. 

 Există foarte multe instrumente de lucru. Important este să cercetăm, să studiem și să alegem ce este mai potrivit pentru noi. Eu aș spune că EFT este o tehnica la fel de folositoare. Cu ajutorul EFT se scot din inconștient informatii uitate asupra cărora putem lucra, informații uitate, reprimate. Asta deoarece se lucrează direct cu corpul și în corp au apărut prima dată senzațiile corporale atunci cand acele evenimente s-au intamplat. Apoi senzatiilor le-am dat un înțeles, o semnificație și chiar dacă nu le-am dat un înțeles și o semnificație, ele au fost trăite pentru prima data în corp unde s-au stocat. Astfel, lucrand cu EFT, cu tapotarea punctelor de acupunctură, lucrăm direct și cu inconștientul nostru.

 Te invit astfel să studiezi în continuare, să alegi ceea ce este potrivit pentru tine. Orice ai alege este bine. Inseamnă că e potrivit pentru tine în acest moment.

 Dacă ai nevoie de ajutorul meu putem lucra împreună. Eu consider, la fel cum spunea si Marie Louise von Franz, că singura modalitate autentică de a te descoperii (in afara de lucrul pe cont propriu, sau aditional acestuia) este lucrul 1 la 1cu un terapeut, pentru că în grupuri, cu toate că aceste terapii sunt folositoare si dau persoanei senzatia de apartenenta si sprijin, tindem să ne folosim Persona, masca pentru a fi pe plac, sau a avea anumite avantaje. Dar într-o relație profundă cu un terapeut, o relație care în timp se construiește și care se bazează pe încredere și siguranță vom fi mult mai deschisi. Astfel ca șansele să ne deschidem și să fim cat mai aproape de varianta noastră autentică sunt cele mai mari. Cel putin aceasta este parerea mea din tot ce am experimentat pana acum. 


Cu drag,
Lorelai