Obsesiv compulsiv

Te recunosti? Eu da...:)

Tulburarea obsesiv-compulsivă este, așa cum îi spune numele, formată din obsesii, compulsii, iar cel mai des din ambele.

OCD (obsessive compulsive disorder)

 obsesiile se manifesta la nivel de gândire, sunt gânduri repetitive, de cele mai multe ori intruzive, nocive. 

   compulsiile sunt acțiuni, comportamente, la care persoana nu poate rezista, ea nu se poate opri din a le executa, și care se fac de cele mai multe ori pe baza obsesiilor, sau pentru a diminua efectul obsesiilor.

  Aceasta este considerata a fi o tulburare atunci când interferează cu viața persoanelor, cauzează efecte negative, îi împiedică pe aceștia să ducă o viață normală.

Compulsiile sunt formate de obicei din ritualuri sau acțiuni repetitive cum ar fi:

-numărarea excesivă, sau nevoia de a avea totul in număr par

-spălarea mâinilor sau a corpului în mod excesiv, repetitiv

-verificarea excesivă, uneori sub formă de ritual, a ușilor, apei, gazului, geamurilor.

-aranjarea obsesivă a lucrurilor personale din casa, a hainelor, etc.

(-acumularea de obiecte -Hoarding- este considerata a face parte dintre tulburarile obsesiv-compulsive de asemenea)


Ea apare în copilărie sau în adolescență și are la bază sentimentul de nesiguranța, de anxietate, este o tulburare legată de anxietate, de frică, de sentimentul de a nu fi în siguranță.

Ea interferează cu viața și crează un sentiment neplăcut, consecințe neplăcute.

Și chiar dacă are consecințe negative asupra vieții tale, totuși este mai ușor de acceptat decât ceea ce-ți închipui că se va întâmpla dacă nu vei face acele lucruri.

cele patru tipuri cele mai cunoscute și cele mai întâlnite sunt cum am zis:

spălarea, curățarea mâinilor, corpului sau/și a casei, a obiectelor care te înconjoară; închiderea; verificarea și repetarea.


Obsesiile - sunt gânduri repetitive legate de cele mai multe ori de viitor, de perspectiva negativă asupra viitorului, de îndoială, de tensiunea interioară că ceva rău, grav, extrem de dăunător, sau chiar cauzator de moarte, ar putea să se întâmple.

Există obsesii care nu sunt urmate de compulsii: cum ar fi anumite gânduri obsesive pe care încerci să le contracarezi cu gânduri pozitive, cu repetarea anumitor cuvinte, numere, afirmații, în mod excesiv.

Exista obsesii urmate de compulsii prin care încerci să contracarezi efectul unor gânduri, idei, frici despre ceea ce se va putea întâmpla; spre exemplu ‘mă duc să verific ușa’ dar nu  doar de 2 ori poate pentru a ma asigura ca este închisă, ci poate de 4, de 6, de 10 ori, sau chiar o dată la cinci minute, în funcție de cat de gravă este tulburarea obsesiv compulsivă pe care o am. Si fac asta deoarece mă simt în nesiguranța, am impresia că cineva poate intra peste mine in casa.

Sau când plec din casa verific apa și gazul în mod repetitiv, ritualic, de frică ca nu cumva din neatenția mea, din greșeala mea, să se întâmple ceva rău!

Sau simt nevoia să aranjez lucrurile într-un anumit fel, să am întotdeauna un anumit număr de lucruri aranjate într-un anumit fel, din dorința de control, de a simți ca am eu controlul asupra lucrurilor, de a pune simbolic lucrurile din viata mea în ordine, de perfecționism.


În literatura de specialitate este scris că nu se cunosc cauzele și este normal să nu se cunoască cauze generale pentru că de fapt pentru fiecare în parte cauza este diferită si specifica. Ea trebuie căutată în trecutul persoanei.

Se spune că aproximativ 3 % din populația lumii suferă de această tulburare, unii mai mult, unii mai puțin.


Tu te recunoști a avea aceste obiceiuri?

Eu da. Am spre exemplu legat de verificarea apei si gazului când plec din casa. Pot identifica sentimentul de nesiguranța și cu atât mai mult ideea de responsabilitate, ideea că nu cumva din vina mea, din neatenția mea, din greșeala mea să se întâmple ceva grav, ca mai apoi să fiu învinovățită de asta.

J. Martel spune că compulsia este ‘o parte din mine pe care eu o judec.’ 

Spre exemplu: mă judec pentru că din vina mea s-a întâmplat un anumit lucru cu consecințe negative asupra mea sau altor persoane și pentru a evita ca acest lucru să se întâmple din nou am creat aceste compulsii de verificare excesivă. Lucrul pe care incerc sa il evit poate fi usor de identificat - o inundatie spre exemplu, sau mult mai profund de atat.

Mai poate fi legată și de ideea de perfecțiune, de ideea de a nu avea voie sa greșesc niciodată ca oamenii să nu își facă o idee negativă despre mine și din cauza aceasta eu sa pierd iubirea, atenția sau afecțiunea lor.

Daca o pierd pot ramane singur si nu voi putea supravietui singur.

Asa cum vedem, cauzele sunt de cele mai multe ori foarte profunde si nu se rezuma la a raspunde la intrebarea: A fost vreo inundatie sau incendiu cand erai mic si de aceea verifici apa si gazul asa mult?; sau: Iti e frica de boli de aceea ai aceasta obsesie cu spalarea mainilor in mod excesiv? - probabil ca exista o frica de boli dar de ce tocmai asta si nu altceva? Exista ceva specific ce trebuie descoperit.

Oricare ar fi cauza, ea poate fi descoperita si o data stiuta, te poti raporta diferit la aceasta situatie. Poate compulsiile nu vor disparea ca prin minune dar cu siguranta se vor diminua atunci cand vei fi constient de ele si te vei putea observa cand intri din nou in acel ciclu.

Lucrul se face la nivel de emotii, de construire a sigurantei interioare pe care acum ca adult ti-o poti oferi singur.

Astfel temerile copilului care ai fost, de cele mai multe ori nefondate caci care nu mai iti sunt necesare acum ca adult, se vor risipi.

Iar in locul lor va creste siguranta, increderea in tine si in faptul ca viata iti vrea binele!
Asa sa fie!