Exercitiu: Povestea/Filmul vietii tale

Exercițiu

  Poveste de viață(Filmul vieții mele)

 

In acest exercitiu scrii o poveste scurtă (cel puțin câteva pagini) în care să descrii viața ta, adica scrii povestea vieții tale cu ce doresti sa traiesti si de acum incolo ca pe un scenariu de teatru sau film.

Astfel povestea trebuie să conțină cel puțin o tema importanta pentru viața ta și trebuie neapărat să fie scrisă după structura unei povești.

Pasul 1

Scrii povestea pe hârtie: Cum să fie viața ta de acum încolo, cum anume o vrei.

Pasul 2

Astfel, după ce ai scris asta urmează pasul al doilea care este sa joci povestea aceasta acasă la tine, in cadru privat. Sa o pui în scenă cat se poate de bine, ca și când ar fi un spectacol adevărat alegând scena, poate anumite obiecte ca recuzita, și pui în scenă totul ca și când ai fi un actor pe scena unui teatru.

Ideal este sa faci asta de trei ori, dupa cum urmeaza:


a. prima dată joci pur și simplu

b. apoi te înregistrezi audio și video (sau doar audio în funcție de cum poti tu).

c. apoi joci asta în fața cuiva, a unui prieten sau unui membru de familie (cel mai bine ar fi să fie măcar trei persoane în fața cărora să pui această poveste în scenă)

In acest timp lasa-i și pe ei să spună ceva, să aibă anumite reacții, un feedback, să răspundă la ceea ce văd.


E foarte important ca atunci când joci povestea sa faci asta spunand la început: ‘ACTIUNE’ și la sfârșit ‘SFARSIT’ (exact ca atunci când se filmează o peliculă).

Pasul 3 este de a asculta și a privi înregistrarea în care tu ai jucat această poveste și de a face asta de cel puțin trei ori.


Povestea trebuie scrisă, așa cum am spus, după structura unei povești. Este povestea eroului cu părțile ei pozitive și mai puțin pozitive, cu provocările necesare.


Prin acest procedeu se ancorează acest scenariu caci acum ai o proiecție externă, chiar dacă este momentan doar un simbol, a ceea ce-ți dorești ca viața ta să fie pe mai departe.

Fa asta neavând așteptări despre cum anume se vor întâmpla toate acestea și despre ce eventuale schimbări vor interveni. Ajută să se ancoreze această poveste, această vizualizare și proiecție a ta.

Caci este vorba pana la urma despre povestea și filmul vieții tale pe care îl scoți afară din interiorul tău punându-l în realitate. Iar experimentând-ul si rezonând cu el te identifici cu povestea care este momentan doar în imaginația și dorința ta si ea devine astfel tot mai mult o realitate.


Observatie: 1. poți face apoi exercițiul de câte ori îți dorești, poți adăuga idei noi, poti schimba detalii, poți face asta chiar în timp ce povestești și te filmezi dacă îți vin idei noi.

2. este foarte important însă să păstrezi structura unei povești pentru a rezona cu tine la nivel arhetipal. Aici tu ești actorul, regizorul, audiență și tu însuți toate în același timp.

                     4. Pasul patru este acela de a spune această poveste cuiva care nu am mai auzit-o niciodată, ca și când ai fi văzut un film interesant și il povestești cu mare încântare mai departe.

 Iar atunci când totul merge de la sine și poți povestii înseamna că ai încorporat povestea. A fi încîntat să spui această poveste, povestea ta, si ajungând să o spui în cinci minute cu mare încântare (încât cel care te ascultă să fie și el încântat de ce aude și interesat ca de un film captivant), este un indicator important ca povestea devine realitate.

STRUCTURA - structura unei povești: este povestea eroului și începe cu conflictul inițial, cu un anumit incident incipient. Tot la început se descrie contextul, timpul, locul, spațiul, conflictului intern și extern.
Apoi acțiunea crește, tensiunea crește tot mai mult prin diferite evenimente care se întâmplă. Apoi se ajunge la un climax, la un punct culminant, la un punct de cotitură care este cel mai interesant. Acesta indică curiozitate despre cum anume se va soluționa această situație, dă o idee despre cum se va termina povestea.
Iar apoi, eveniment cu eveniment, acțiunea începe să scadă iar povestea se termină cu rezultatul final.
(In toate poveștile alături de erou este și un antagonist caci lupta aceasta dintre ei face de obicei povestea interesantă.)

Mult succes și încântare înscrierea poveștii tale de viață!


(exercitiu dupa Bashar)