Exercitiu-metafora TRISTETEA

Bine v-am regăsit, acesta este al doilea exercițiu din seria noastră. Iar acest exercițiu este despre tristețe (și alte emoții, senzații dureroase, dezamăgire, lipsă, pierdere, toate acestea avand la bază lipsa sau pierderea de iubire, de căldură, de conexiune, de afecțiune.)

(Aceasta este forma scrisa a exercitiului, exista si o inregistrare video pe canalul meu de Youtube.)

Pentru a face acest exercițiu te voi ruga la fel ca la celelalte exerciții, sa te așezi intr-un loc confortabil unde nu vei fi deranjat/ă și să închizi ochii.

Te rog să te gândești la un eveniment trist pentru tine și sa îl evaluezi de la 1 la 7 in funcție de cat de mare este intensitatea emoției simțite.

Începem exercițiul cu o respirație adânca. Acum imaginează-ți că ești în fața unui lac, a mării sau oceanului …cum îți este ție mai bine. (dacă nu-ți place apa, imaginează-ți că este în fața ta un lac format din energie, din aer, din aburi plăcuți, iar lui baza se află doar nisip fin.) Lacul este liniștit, totul este calm, nu există absolut niciun pericol.

Ia cu tine evenimentul la care te-ai gândit și începe să intri încet in lac până la glezne. Observi cum gleznele tale încep să se umple de lumină, vezi cum de fapt lacul, marea sau oceanul pe care tu ți l-ai imaginat este format doar din lumină pură, din energie curată.

Și pe cum intri în apă corpul tău elimină sub forma unei substanțe gri negricioase toată tristețea, dezamăgirea, lipsa, durerea fizică și  emoțională pe care ai avut-o vreodata si pe care o ai inca.

Inaintezi din ce în ce mai mult până la genunchi, apoi până în talie și până la umeri. Și ești în perfectă siguranță caci totul e cald, lin, plăcut, simți  nisipul fin la picioare și simți cum aburul de energie blândă și luminoasă te cuprinde. Si din tot corpul tău, de la nivel exterior și din interior, de la nivelul corpului fizic și apoi al emoțiilor, se elimină toată durerea și tristețea.

Ai în minte acum evenimentul cu care ai venit și începi să înțelegi mai mult, să intri mai adânc în trăirile tale și să vezi ce este dincolo, ce reprezenta tristețea ta… Ce simți? Ce auzi? Ce înțelegi? Te las un timp pentru asta.

Când îți dai seama începi sa îți imaginezi cum tot ceea ce îți lipsește, sau îți lipsea atunci, vine la tine acum sub forma acestei ape pline de energie, sub forma acestei energii luminoase.

Și intri pentru o secundă cu totul în lacul format din acest abur de lumină fină, plăcută, curată. Te scufunzi cu totul pentru o secundă și cureți tot ce-a mai rămas de curățat. Vezi cum substanța gri-negricioasa începe să se curețe perfect, ea se unește cu lumina până când dispare cu totul.

Ce ai avut nevoie atunci? Ce reprezintă tristețea ta, ce a reprezentat evenimentul acela?

Te îndrepți acum spre mal încet simți cum tot corpul tău fizic este mai usor, ești mai împăcat/ă, ești în perfectă siguranță, mai liniștit/ă, mai în pace.

Acest lac, mare sau ocean … îți este mereu la îndemână; acea energie pozitivă, caldă, acea lumină este mereu la îndemână ta, este permanent prezentă pentru ca tu să o folosești. Și poți intra în acest spațiu de siguranță oricând pentru a curăța, înțelege, reformula, vedea dincolo, pentru a te înțelege pe tine, ce aveai nevoie, pentru a înțelege scopul pentru care simți ceea ce simți în diferite momente ale vieții, sau pentru a vedea profunzimea emoțiilor tale.

Iar acum, când ești pregătit/ă poți deschide ochii, respira adânc și poti reevalua intensitatea emoției, a tristetii pe care o simti legata de acel eveniment..

S-a schimbat ceva față de începutul exercițiului, este tristetea mai mare, mai mică, a rămas la fel, au apărut aspecte noi?

Poți nota ceea ce ți se pare important și interesant; și pot repeta exercițiul când îți dorești.

Ne vedem la exercitiul urmator: cel legat de Frica.