Exercitiu-metafora RESENTIMENTELE

Bună dragii mei și bine v-am regăsit.

Voi începe astăzi o serie de 3 exerciții-metafora, 3 exerciții scurte pe care le puteți face oricând. Cele trei exerciții vor fi legate de: resentimente, tristețe și frică. 

(Aceasta este doar forma scrisa a exercitiului, exista si o inregistrare video.)

Iar acesta este primul exercițiu - pentru resentimente. Resentimentele sunt nevoi neîmplinite pe care nu le-am exprimat, fie dacă le-am exprimat corespunzător totusi nu am primit ce am avut nevoie când am avut nevoie.

Noi putem avea resentimente față de alte persoane sau față de noi înșine.

Pentru început te voi ruga să ai în minte un eveniment specific despre care simti resentimente, furie și să-i dai o valoare de la 1 la 10 in funcție de intensitatea sentimentului. (1 fiind foarte scăzută, 10 fiind extremă)

Începem exercițiul astfel: te voi ruga să închizi ochii, sa te așezi confortabil undeva unde nu vei fi deranjat/ă.

Respiră adânc. Acum ne imaginăm că suntem undeva sus pe un norișor, ne plimbăm pe norișor sus pe cer privind lumea care este sub noi.

Jos este lumea cu toate ale ei: necazurile, bucuriile, tristețile, dezamăgirile. Dar toate acestea par ca sunt departe și că nu contează atât de mult acum.

Vedem ca jos este și un vulcan, vulcanul resentimentelor tale împreună cu toată furia sa. Acolo lava bolborosește, dar tu din norișor incepi sa dai acum drumul la o ploaie cu aburi ce ajunge direct in lava, iar aceasta începe încet să se liniștească.

Uita-te acum la evenimentul pe la care tu l-ai luat cu tine pe norisor; ce anume din acest eveniment poate fi o proiecție de-a ta, sau o proiecție a unui alt eveniment ce seamănă cu el, un eveniment în care te-ai simțit la fel?

Pentru asta te voi lăsa câteva secunde să te gândești.

Acum o altă tură de ploaie și aburi cade peste lava, iar lava începe să se liniștească din ce în ce mai mult, din ce în ce mai mult.

Și te conectezi din nou la eveniment și te gândești acum la un alt aspect: unde ai făcut și tu poate ceva asemănător cu ceea ce ți s-a făcut ție?; sau dacă este un eveniment legat de tine, resentimente pe care le ai față de tine - te gândești ce nevoie de-a ta nu a fost împlinită în acel moment, cand ai facut sau ai zis acel lucru pentru care acum ai resentimente.

Cand si unde ai făcut tu ceva ți s-a făcut? (chiar dacă intensitatea este diferită, și contextul este diferit)

Ai câteva secunde să te gândești la asta.

Acum cu aceste aspecte noi in minte, observa cum din norișor vine din nou ploaia liniștitoare ce calmează și liniștește și mai mult lava, si in scurt timp ea aproape ca se transformă într-un lac lin, care la randul sau se transforma in pământ roditor.

Te conectezi pentru ultima dată la evenimentul tău iar de această dată pe locul unde era lava observi ca s-a format o pajiște cu iarbă și flori.

Iar acolo te întâlnești cu tine copil și cu persoana care ți-a cauzat suferința fiind tot copil; împreună vă puteți juca, puteți observa lucruri noi despre celălalt, puteți vedea dincolo de suferință fiecăruia. Puteti vedea toata situatia din alt unghi, cu alti ochi.

Îți dau câteva secunde să faci asta.

Acum: ce elemente noi, idei noi, ce reformulari, conștientizări noi ai avut?

 Poate vezi ca persoana a suferit și ea la rândul ei, poate te vezi pe tine făcând ceva similar sau chiar identic, poate vezi că persoana și-a dat seama de greșeală și si-ar dori să fie iertată, la fel cum și tu poate ți-ai dori să fii iertat/iertată (înțeleasă la nivel profund) pentru ceva ce ai greșit, pentru ceva similar sau nu.

 Poate ai descoperit că există ceva dincolo de resentimente și de furie - poate tristețe, poate frică, poate dorința de a fii iubit și acceptat, bine venit. Poate acum înțelegi mai bine ce nevoie de împlinită ai avut atunci când ai reacționat într-un anumit fel sau a făcut un gest de care acum nu ești mulțumit și in legătura cu care simți înca resentimente față de tine. Tine minte tot ce apare nou și la terminarea exercițiului poți nota aceste elemente intr-un caiet sau jurnal.

Terminăm astfel exercițiul; respiră o data adânc, iar când te simți pregătit/a deschide ochii.

Care este acum valoarea emoției? (s-a schimbat cu ceva față de cum am început exercițiul? Este mai mare, mai mica, a rămas la fel? Ce elemente/aspecte noi au apărut?)

Notează dacă îți dorești: cum anume te simți acum, ce elemente sau aspecte au apărut?

Poti repeta exercițiul de câte ori dorești, pentru orice eveniment și pentru orice situație legată de resentimente sau furie față de tine sau altcineva.

 Sper că ți-am fost de folos și ne întâlnim la exercițiul următor: cel legat de tristețe.

(exercițiul este tradus și adaptat după un exercițiu similar făcut de Gary Craig in unul dintre webinariile sale.)