Exercitiu-metafora FRICA

   Bine v-am regăsit la ultimul exercițiu din această serie. Acest exercițiu este despre frică. 

(Exista o inregistrare video a exercitiului pe Youtube, pe canalul meu.)

Te voi invita să te gândești la o situație sau un eveniment despre care simți frică si să dai o valoare intensității emoției de la 1 la 5 - pentru acest exercitiu te sfatuiesc sa alegi un eveniment sau situatie de viata ce sa nu depaseasca nivelul 5 ca intensitate -, așa cum ne-am obișnuit.

Te rog acum, la fel ca și pentru celelalte exerciții, să te așezi într-un loc confortabil unde să nu fi deranjat/ă, sa faci o respirație adânca și acum poți închide ochii.

De data aceasta îți imaginezi că ești într-un cinematograf, și dacă îți dorești poți să mă vezi și pe mine acolo, sau o altă persoană -reală sau imaginară- cu care tu te simți în siguranță.

În fața ta pe ecran rulează un film scurt. Filmul evenimentului cu care am inceput exercitiul. Iar acest film îl privești tu de la depărtare acum, detașat fiind de el. In acest scurt film ți se prezintă evenimentul/situatia aleasa de tine. Ce se întâmplă în film, ce fac personajele din film?

Evenimentul iti poate părea chiar terifiant, dar tu nu ești acolo in el, ci ești în exterior pe scaunul de cinematograf și doar privești. Ești in perfectă siguranță.

Imaginile relatează povestea, situația de viață prin care ai trecut și care nu mai vrei să se repete, de care îți este frică, sau situații imaginare pe care tu le proiectezi in viitor cu frica.

În timp ce te uiți la film observi că imaginea se îndepărtează tot mai mult, culorile se estompează, imaginile se depărtează din ce în ce mai mult, scad in intensitate, imaginea se face tot mai mică, tot mai îndepărtata, culorile se estompează tot mai mult, până ce totul devine alb-negru, până totul devine mult prea îndepărtat pentru a mai putea distinge detaliile imaginilor..

Și totul se îndepărtează din ce în ce mai mult, culorile se estompează până când totul devine alb-negru, apoi alb-gri, pana cand tot ecranul devine alb curat, imaculat iar pe ecran apare doar un singur lucru iar acesta este scrisoarea colorata, frumoasa. Si scrisoarea se deschide iar tu vezi foarte clar si mare pe ecran patru întrebări cu răspunsurile aferente.

Prima întrebare este: de ce s-a întâmplat asta, de ce am trăit eu asta, de ce a fost nevoie de asta?

Acum vezi clar scris pe scrisoarea de pe ecran răspunsul la aceasta întrebare, iar acesta este…

A doua întrebare este ce s-a ascuns în spatele fricii de atunci și de acum? Ce alta frică sta poate în spatele fricii aparente? Ce senzatie pe care nu mai vrei să o mai trăiesti înca o dată?Ce gand, ce credinta?

Acum vezi clar scris pe scrisoarea de pe ecran răspunsul la aceasta întrebare, iar acesta este…

A treia întrebare împreună cu răspunsul ei este: ce mi-a adus benefic această întâmplare? Cum mi-a modelat viața într-un mod pozitiv? (lăsând la o parte neplăcerea senzației trăite).

Acum vezi clar scris pe scrisoarea de pe ecran răspunsul la aceasta întrebare, iar acesta este…

Iar a patra întrebare cu răspunsul ei este: ce aș putea face eu dacă nu aș mai avea această frică? Care ar fi lucrul pe care eu mi-aș dori să-l fac dacă această frică nu ar mai exista? Cum m-as simți, ce decizie pe care o tot aman as avea curajul sa o iau acum?

Acum vezi clar scris pe scrisoarea de pe ecran răspunsul la aceasta întrebare, iar acesta este…


Având acum răspunsurile la aceste întrebări te voi ruga să respiri adânc de trei ori, iar apoi când ești pregătit/ă poți deschide ochii, poți să mai rămâi așa o perioadă, poți să reflectezi asupra răspunsurilor primite și a exercițiului și chiar să îți notezi ceea ce consideri că este important.

Și nu în ultimul rând te voi ruga să dai din nou o valoare fricii pe care o ai gândindu-te la situația respectivă; s-a schimbat ceva în intensitatea cu care percepeai acea senzație de frică?

-Sper ca aceste exercitii sa fie de folos si sa ajunga la toti cei care au nevoie de ele. Astept cu interes comentariile voastre legate de experientele avute cu exercitiile-metafora din aceasta serie.-