´Dincolo´ - despre emotii

~Balance~

Totul este o chestiune de echilibru. Iar pentru a fi cât mai sănătoși din toate punctele de vedere, trebuie să cautam sa fim cât mai echilibrati. Toata viata este poate un drum spre echilibru. Echilibrul inseamna a reduce din ce este prea mult si a acumula, a aduce catre noi din ce este prea putin.

Filozofia buddista ne-ar spune ca totul este dezechilibru, ca suferinta este in natura noastra umana/pamanteana si este singura modalitate de a creste, de a ne dezvolta. Ca toata suferinta trebuie privita de la un nivel mai profund caci ea are ca scop de fapt extinderea, cresterea, dezvoltarea noastra ca oameni, ea aplicandu-se si intregii naturi. Aceasta filozofie ne spune ca totul este la prima vedere in dezechilibru si ca de aceea e atat de frumos, si ca este asa pentru ca dincolo de asta exista intotdeauna o crestere, o dezvoltare. 

Asta ma duce cu gandul la ideea ca orice situatie de viata are ceva pozitiv in ea, oricat de dura sau grea este, oricat de multa suferinta aduce cu sine, trebuie mereu sa ne punem intrebarea: ce dar a adus cu sine aceasta intamplare in viata mea?


Revenind la echilibru si la primul pas care trebuie facut, si anume sa ne cunostem pe noi insine, incepem prin a ne gandi cum suntem creati. Noi avem un:

  corp fizic, de care trebuie să avem grijă, mai avem un

  corp mental format din toate gândurile noastre, din credințele noastre, mai avem si un

  corp emoțional format din toate emoțiile noastre. 

Și avem o parte spirituală care trebuie cel puțin luată în considerare, dacă nu chiar sa trăim mereu conectați la ea, ca fiind adevarata noastra natura.

O sa continuam acum cu a privi mai de aproape emotiile, si a identifica ce ganduri si ce trairi profunde sunt asociate cu ce emotii.

Incursiune ‘dincolo’ despre corpul emotional, despre emoții.


Pace - ´´sunt liniștit, sunt calm, in siguranță.´´ 

siguranță - ´´nu e niciun pericol in acest moment sau unul pe care sa-l prevad in momentul acesta pentru viitor.´

BUCURIE - ´´mă simt bine în corpul meu, ma simt relaxat, totul e bine in acest moment, sunt împlinit, in siguranța in acest moment.´´

DURERE, tristețe - ´´există o lipsă/absenta a ceva în viața mea´´, ceva ce fie am avut si am pierdut/sau imi dau seama ca sunt pe cale sa pierd sau la care sa renunt.

fie n-am avut niciodată, lipsa/absenta conexiunii afective (poate fi o trauma pasiva de abandon, absenta din copilarie).´´ Exercitiul pentru Trsitete:
https://www.youtube.com/watch?v=xOvkSbdI3KQ

FURIE - ´´doresc să mă apăr, este nevoie să mă apăr de cineva; sau exista resentimente ce pot ascunde tristețe ori frică. (vreau sa controlez sau vreau sa ma razbun - in spate este tristete si suferinta, speranta ca pot controla situatia sau ca prin razbunare celalalt va vedea ce inseamna comportamentul lui si va incerca sa il schimbe, isi va cere iertare etc.) Dar furia este si un factor de putere si un factor motivator. (Simte emotia, respira adanc, observa-te, vorbeste despre ce simti, descrie ce simti, dar nu jigni, nu o folosi ca sa te razbuni, nu ataca persoana! Exista modalitati functionale - a vorbi despre ce simti este singura functionala, non functionale - a urla, jigni si abuzive - verbal, fizic.) Exercitiul pentru Resentimente:
https://www.youtube.com/watch?v=0Mf_1rr5Z6o

VINA - vorbbeste despre integritate, despre incalcarea propriilor reguli, este despre ceva ce am făcut, este vorba despre o acțiune la care am participat direct sau indirect, de multe ori vine la pachet cu rușinea. Responsabilitatea are o parte de vina dar vine dintr-o zona a adultului echilibrat, intelept, si aduce actiune pentru a indrepta nu se transforma intr-o lupta cu tine insuti. Dar vina se manifesta din partea de copil ranit, te intorci impotriva ta, nu e constructiva, nu indreapta situatia, nu rezolva nimic.

RUSINE - despre felul în care arat, sunt, cine sunt, cum sunt, de multe ori vine la pachet cu vina. (Rusinea este descrisa ca fiind dispretul la adresa propriei persoane si ca cealalta fata a monedei este grandomania, narcisismul - dispretul la adresa celuilalt. Aceasta in contextul discutiei despre aceste emotii cronice, de lunga durata nu doar temporare.) Mai in detaliu despre rusine in articolul Rusinea - O emotie ´altfel´.

️Dezgust - este dezaprobarea unei persoane din cauza acțiunilor ei și disprețul fata de ea

️dezamăgirea - este tristețe, lipsa speranței avute pentru moment.

️FRICA - învăț sa ma feresc de ce îmi poate face rău. Functioneaza ca mecanism de detectare a pericolelor; si cautare a mecanismului de adaptare eficient pentru aparare impotriva lor. Cu siguranta a fost eficient pentru acel moment (din pozitia de copil ce s-a adaptat contextului pentru a supravietui), dar acum la maturitate (din pozitia de adult) este nevoie sa fie adaptat. Exercitiul pentru frica:
https://www.youtube.com/watch?v=RP0ESzOsf9Y


Toate emotiile iti transmit mesaje, trebuie sa vezi ce sta dincolo, ce mesaj ti se transmite. Toate emotiile trebuie sa fie traite, simtite si apoi ele pot pleca, se dizolva. (Cele cronice, provenite din traume trebuie procesate in legatura cu trauma existenta.)