Despre a da și a primi iubire (obstacolele in calea iubirii)

Toata lumea își dorește iubire, și chiar as putea merge pana intr-acolo încât sa spun ca la nivel profund si subtil, toată lumea trăiește de fapt pentru asta. Încercam prin relațiile noastre de orice fel, sa aducem iubire, alinare, sa ne întoarcem la starea noastră naturală care ar fi iubirea. Însă când primim iubire de multe ori ne simțim rău, se simte rău iubirea primită, ne simțim înfricoșați în loc sa ne simțim bine ca am primit ce ne-am dorit.

Am învățat sa ne temem de iubire, și mai ales de sinceritatea iubirii care ni se dă, și parcă întotdeauna avem în spatele minții existența unui risc în a primi și a da iubire celorlalți.


După cum știm, iubirea poate veni sub multe forme - sub formă de afecțiune, ajutor, daruri, vorbe frumoase sau gesturi.

Dar de foarte mai multe ori resimțim iubirea ca fiind condiționată (și atunci când dam și când primim), deoarece așa am învățat prin experiențele copilăriei și adolescentei noastre.


Obstacole emoționale în a primi iubire:

-nu simțim că merităm asta

-credem ca nu suntem destui de buni, ca si când trebuie sa atingem anumite standarde pentru asta

-credem ca nu merităm dragoste pentru că nu am făcut ceva anume pentru asta

-dorința de reciprocitate: trebuie să ne asigurăm că persoana care ne dă iubire (prin ceva anume: vorbe, gesturi, ajutor, nu va avea apoi putere asupra noastră - frica de vulnerabilitate.) Astfel ca in acest caz vrem imediat sa dăm înapoi ceva similar cu ce am primit ca nu cumva să rămânem datori.

-frica de a pierde iubirea primita (decât să avem și să pierdem, mai bine să nu avem deloc)


Tu in care dintre cazuri te recunoști?

 

Cum ne autosabotăm:

(Cum anume lăsăm dragostea in viața noastră in mod ascuns, pentru ca așa cum am spus, nu putem ca oameni să trăim fără dragoste si dacă nu avem curaj sa o primim sau dam direct, o facem in mod ascuns)

- prin dependente, cum ar fi:

(-sa arătăm perfect pentru a primi iubire,

-sa fim foarte drăguți mereu,

-vrem să fim foarte bogați, faimoși, să fim cei care au reușit, pentru a primi dragoste sub formă de aprecierea celorlalți oameni.

-a se avea nevoie de mine-dependenți de munca, munca de care au nevoie oamenii mereu-doctori, terapeuți…)

-îi ajutăm pe alții să primească iubire (terapeuți, cei ce au mereu sfaturi despre relații, etc.)


Cum arată dragostea pentru tine? (cum recunoști tu dragostea?)

        In acest fel înveți ce anume înseamnă pentru tine dragostea, cum resimțiți tu dragostea cel mai ușor, căror manifestări ale dragostei dai tu voie in viața ta: ce gesturi, ce cuvinte, atenție, daruri, atingeri fizice, acceptarea ajutorului, sau alte forme.


Cum sa primesti iubire in viața ta:

-recunoaște cum anume te îndepărtezi/ferești de dragoste (primesc doar dacă dau eu primul/prima, mă încordez la orice îmbrățișare, mă retrag emoțional in orice situație ce nu îmi place, chiar dacă am în viață o relație de orice fel ar fi, care merge bine, fac in mod subtil subconștient în așa fel încât să o stric: )

-invata sa îți oferi singur/ă iubire prin anumite cadouri care ți-au lipsit, prin experiențe care ți-au lipsit ca și copil

-învață să iubești în alții ceea ce nu-ți place la tine (îți arată că nu ești de neiubit dacă poți iubi la altul ceea ce nu-ți place la tine, înseamnă ca in același timp îi înveți și pe alții cum să se iubească indiferent de ce defecte au).

 -practică transparența: ce primesc eu cu adevărat/ce primește el/ea cu adevărat (pentru a ne simții in siguranța)

-păstrează toate momentele, gesturile, amintirile, chiar dacă persoanele nu mai sunt în viața ta și chiar dacă relația cu eu nu s-a terminat bine.

-învață sa accepți ajutorul, sa ceri ajutorul, sa dai ajutor

-Aduna orice cuvânt, gest, zâmbet, atenție, succes pentru a-ți umple rezervorul de iubire.


 Cateva tehnici si exercitii de facut pentru a ne cunoaste mai bine si a descoperii in acest fel si cum anume ne putem imbunatatii relatia noastra cu a primi si da iubire, le gasiti in cele trei caiete de lucru scrise de mine: Tu singur te vindeci, Mesaje din subconstient si 27 de Scrisori pentru suflet.