Dependenta de iubire si evitarea iubirii

 Dependenta de oameni, de iubire, de relații

Cauze:

️frica de a nu fi de ajuns. Te angajezi doar într-o pseudo-intimitate și cauți mereu un suflet pereche care să te completeze, ai multe fantezii romantice și ignori semnalele de avertisment, îți alegi mereu parteneri care sunt in diferite feluri emoțional indisponibil.

frica de a fii singur. Stai în relații oricât ar fi de nesatisfăcătoare pentru că nu poți tolera ideea de a fi singur; îți este frică de schimbare și nu știi cum să te desprinzi, cum să mergi mai departe dacă nu ai altă relație în vizor; ai face orice ca să te împaci dacă partenerul rupe relația, cauți altă relație cat mai repede posibil sau în disperarea ta chiar stai în relații abuzive pentru a evita să fii singur.


 Evitarea relațiilor, a dragostei și intimității - se mai numește și anorexia iubirii.

Cauze:

️eviți sa experimentezi iubire pentru tine sau să primești iubire. O cauza principala este faptul ca in copilărie nu ai fost iubit și apreciat, te-ai contopit cu cei care aveau grijă de tine și nu ai învățat cum să setezi limite.

nu ai învățat că nevoile și dorințele tale sunt importante.

️tu nu cauți intens un suflet pereche, ci eviți iubirea, eviți sentimentele tale de rușine profunda prin negarea sentimentele firesti de dorință de a avea relații de iubire, relații intime și sănătoase.

 Anorexia sexuală - eviți experiențele sexuale. Poate ai fost abuzat în mod direct sau indirect ca și copil, poate ai fost rușinat despre lucruri de natură sexuală, de curiozitate sexuală sau identitate sexuală. (ca și dependent de sex folosești sexul ca și metodă de a evita intimitatea, de a amorțiți sentimentele, ca și anorexic sexual evita relațiile sexuale pentru a evita intimitate sexuală, și pentru a nu simții vechea Rușine legată de sexualitate.

 Anorexia relațiilor - nu te angajezi în relații intime, profunde. Poate ca și copil nu ai experimentat limite sau granițe și cum să ai relații sănătoase.  (dependenții de relații se atașează de alții pentru a evita să fie singuri, iar anorexicii de relații se izolează sau simt nevoia să caute grupuri pentru a evita să fie singuri in mod exagerat, dezechilibrat)


Cu toții căutăm orice posibilitate de a evita să fim rușinați, să simțim din nou rușinea profunda. Mai multe despre rusine in articolul Rusinea - o emotie ´altfel´


frica de intimitate - îți e frică să te arăți cine ești cu adevărat, cum ești tu pe interior cu adevărat, să ai sentimente, să împarți sentimente intime cu alții, sentimente profund personale.

Aici rușinea toxică este profundă și dureroasă, iar pentru a evita să o experimentezi dezvolți modele de comportament disfuncționale. Exista o teroare de a fi intimi cu alții, caci dacă suntem intimi am deschide acea ușă, acea poartă și spre sentimentele noastre dureroase.

frica de sentimentele noastre - putem avea diferite comportamente pentru a evita durerea și sentimentele copleșitoare spre exemplu în dependenta sexuală folosim sexul, pornografia  sau masturbarea excesiva decât să experimentăm propriile sentimente (de rusine de cele mai multe ori).

️ suntem adulți, dar in interior suntem copii rușinați carora ne e frică de intimitate. Ii putem manipula pe alții și controla prin sex, caci mulți dintre noi am experimentat violarea granițelor personale prin abuz de natură sexuală de către cineva pe iubit și de încredere.

din frică putem continua să acceptăm și să scuzăm aceste tipuri de agresiuni, consideram că având o relație sexuală cu cineva nu vom fi abandonați atâta timp cat relația se păstrează.

prin a fi dependent din punct de vedere sexual se înțelege că primim atenție și un sentiment de valoare personală, sau ne creem o iluzie a intimității și a puterii folosind relațiile sexuale. Ele ne entuziasmează și astfel ne simțim mai bine decât dacă nu am avea partener deloc, dar nu suntem capabil să realizăm o relație la nivel profund o conexiune profundă și semnificativă cu alta ființa umană.

  • Poti sa faci un mic exercitiu pentru a vedea care din situatiile de mai sus sunt prezente si in viata ta.
  • Si un alt mic exercitiu ar fi sa scrii pe o foaie toate relatiile tale semnificative si sa vezi care a fost motivul pentru care ai intrat in ele si cum ai iesit din ele, motivul pentru care s-a produs despartire.
(Acest articol  are la baza informatii pretioase de la Pia Mellody, preluate apoi de multe curente din psihologia actuala. Ea a structurat aceste concepte, si munca ei s-a desfasurat, incepand cu anii 1980. )

  • Ce m-a format ca sa fiu cum sunt astazi?
  • Ce rol am avut in copilarie, si il pun in scena si astazi in viata adulta, in diferite forme?
Va las cu un citat la care e bine sa reflectam cu totii

De cele mai multe ori primim ceea ce vrem dar nu suntem fericiti, caci nu primim ceea ce avem nevoie de fapt. Pentru ca nu stim ce avem nevoie.